Möbelvård - Möbler behöver underhåll

Det är viktigt att du tar hand om dina möbler på rätt sätt. Dels för att de blir fina och dels för att de kommer att hålla under lång tid.

Hur du sköter om dina möbler på bästa sätt beror förstås på vad det är för möbel och vad det är för material. Nedan har vi tipsat om de vanligaste materialen och behandlingarna. Hos oss kan du alltid köpa produkter för möbelvård.

STOPPMÖBLER I SKINN

Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det även starkt och tåligt, vilket gör det till ett utmärkt material för möbler.

ATT KÖPA LÄDERMÖBLER

Ögat, handen och priset avgör ofta vilket läder vi väljer till vår lädersoffa, men hur och var vi använder den är av större betydelse. Idag blir det allt vanligare att äta i soffan framför tv:n vilket medför ett ökat slitage och därmed ställer högre krav på soffans kvaliteter samt skötsel.
Tänk noga igenom vem som kommer använda den nya möbeln och hur. Kommer barn och djur att vistas i soffan bör man tänka på att vissa typer av läder kräver mycket omvårdnad för att klara sådana påfrestningar. Läs mer om lädertyperna nedan.

LÄDERTYPER

ANILIN

är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Naturliga märken såsom exempelvis gödselfläckar och taggtrådsmärken finns kvar på lädret för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan. Anilin har extremt hög komfort och andas mycket, men är samtidigt känsligt för spill och fläckar. Äger man en möbel i anilinläder är det extra viktigt med underhåll så att lädret alltid har ett fullgott skydd och åldras vackert.

SEMIANILIN

är ett annilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall även kvar på ett semianilin. Detta läder har generellt bra komfort och god andningsförmåga.

TÄCKFÄRGAT

läder har, som hörs på namnet ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndskraftigt och tåligt läder.

BYCAST

är ett spaltläder som påförts en polyretanyta, dvs. plast. Bycast är blankt och mycket modernt. Lädret är i regel mycket tåligt mot fläckar.

NUBUCK

är slipat anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känslig mot spill. Nubuck är inget lämpligt material på en möbel som används ofta.

STOPPMÖBLER I TYG

Textilmöbler finns i alla möjliga former och färger, precis som det finns människor, och därför är det viktigt att du kan ta hand om din möbel på rätt sätt. Följ alltid tillverkarens skötselråd. Idag är det till exempel vanligt att textilmöbler kräver kemtvätt.

Om din soffa eller säng blivit solkig eller lätt smutsig fräschar du upp den på följande sätt:
Blöt en microfiberduk under kranen i hett vatten. Tillsätt en textlrengöringsprodukt och vrid ur hårt. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de solkiga partierna så att smutsen lyfts upp från tyget.

TRÄMÖBLER

Naturen har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler. Dessa kan också ytbehandlas på massor av olika sätt. Beroende av vilket träslag och ytbehandling din möbel är tillverkad med skall du sköta om den på olika sätt. Dock finns ett par tips för alla trämöbler.

Variera placering av de föremål som eventuellt står på möbeln, för att undvika nyansskillnader där inte dagsljuset kommit åt.

Torka upp spill från vätskor omedelbart.

Ställ aldrig heta föremål direkt på möbelytan. Använd underlägg.

Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad duk och eftertorka med torr trasa, eller använd Microfiberduk.

Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet
OLJAT TRÄ

För att behålla träets kvalitet och naturliga utseende rekommenderar vi att möbeln oljas in med Vaxolja. Vaxoljan kan användas på både obehandlad och tidigare oljad yta. Den ger ett unikt, effektivt skydd mot fläckar från väskor och spill, och gör att möbeln blir lättare att göra ren om olyckan varit framme. Vill man bara ha en "ren" oljebehandling utan det extra skydd som Vaxolja ger, använder man Möbelolja.
Rekommenderad användning för båda dessa produkter är ungefär 2-3 gånger per år eller vid behov. När möbeln är ny behövs ofta flera inoljningar då träytan snabbt torkar när den kommer i kontakt med luften. Tänk på att olja in båda sidor av träskivor, t ex över och undersidan på matsalsbordet för att förhindra sprickbildning i framför allt oljad massiv ek.

LACKAT TRÄ

Lackade träytor är betydligt tåligare mot spill än vad oljade, såpade och vaxade ytor är. Men med tiden behöver även den lackade ytan fräschas upp. Möbelpolish polerar man in med en mjuk trasa, repor i lacken poleras bort på ett enkelt och smidigt sätt, och smuts löses upp och fastnar i trasan.

SÅPAT TRÄ

Att såpa trä är en gammal metod och används ofta istället för olja för att undvika att ge träet den något gulare färgtonen som oljan ger. För att behålla det ljusa och fina utseendet på din såpade möbel använder du Natural Soap Protector. Den ger ett visst skydd mot fläckar och spill samtidigt som den behåller träets ljusa naturliga färg